Spring naar de inhoud

Referenties

Pete Kercher

Founder member (1993), President (2003-2007) and Ambassador (since 2007), EIDD – Design for All Europe

Het is geen geheim dat we in een ongekend complexe samenleving leven, waarvan de bevolking in alle opzichten steeds diverser wordt: enorme vooruitgang in de gezondheidszorg heeft mensen met een handicap in staat gesteld om een veel bevredigender en onafhankelijker leven te leiden – en veel langer dan ooit tevoren.

Onze samenleving is ook etnisch, raciaal en religieus diverser dan ooit tevoren, omdat de kinderen van de migranten van de vorige eeuw opgroeien, zich mengen met hun leeftijdsgenoten en om allerlei redenen worden vergezeld door nieuwe golven migranten. Tot slot vergrijst ook onze samenleving als nooit tevoren: in 2050 schat Eurostat dat een op de negen van ons ouder zal zijn dan 80 (vergeleken met één op de 25 slechts vijftien jaar geleden).

Hoewel politici de neiging hebben om deze verschijnselen als “problemen” te bestempelen en te behandelen, geven degenen onder ons die in de ontwerpberoepen werken er de voorkeur aan om ze onder ogen te zien als veeleisende en opwindende uitdagingen voor ons vermogen tot steeds nieuwe holistische en innovatieve antwoorden.

Speerpunt van deze evolutie in de creatieve sector voor de laatste dertig jaar is de internationale beweging van Design for All, waarvan de Belgische, Europese en internationale activiteiten een groot deel van hun leven hebben geprofiteerd van de onvermoeibare energie en toewijding van Jasmien Herssens.

Ik heb het voorrecht gehad om Jasmien te kennen en met haar samen te werken sinds de begindagen van onze beweging, zowel aan de Universiteit van Hasselt, die haar inspanningen hebben uitgebouwd tot de toonaangevende onderwijsinstelling in België op het gebied van design voor inclusie, als in de Raad van Bestuur van EIDD – Design for All Europe, waar ze vele jaren diende als coördinator van het Academisch Netwerk en officiële vertegenwoordiger van het European Disability Forum.

Ik aarzel niet om Jasmien’s expertise, ervaring, knowhow en pure toewijding aan te bevelen aan iedereen die op zoek is naar de juiste professionele partner om de mooie woorden van de theorieën van inclusie om te zetten in de praktische aspecten die onze wereld een betere plek voor iedereen kunnen maken.”

Mieke Broeders

Oprichter en directeur van het Vlaams Expertisecentrum (1993 – 2016) samenwerking tussen de universiteit en het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid (Inter | Vlaanderen.be) en in de samenwerking van het UD-woonlabo (Home – UD Woonlabo)

“Als directeur van het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid werkte ik bijzonder graag samen met Jasmien Herssens. Als geen ander slaagt ze erin design for all op een wervende en vernieuwde wijze wetenschappelijk te onderbouwen. Ze kiest resoluut voor inclusiviteit en past dit doorgedreven toe in haar projecten. Ze ontwikkelt methodieken om de brede waaier van gebruikers een meer doorslaggevende stem te geven doorheen het ontwerpproces.

Door haar verbindende opstelling heeft ze ook een uitgebreid (internationaal) netwerk uitgebouwd. Kortom met Jasmien haal je een toegewijde, gedreven en betrouwbare expert in huis.”

Ann Bosserez

Hoofdonderzoeker Inclusive Design, onderzoeksgroep Sustainability, Thomas More University of Applied Sciences

“Jasmien was als promotor én mentor doorheen mijn doctoraatsopleiding tot vandaag een enorme inspiratie.

Ze heeft een uitgebreide ontwerp- en onderzoekskennis naar inclusie en diversiteit en brengt dit zowel vanuit een theoretisch als praktisch perspectief.

Ze gaf me ook de kans om met haar breed en divers netwerk kennis te maken aan de hand van warme en menselijke ontmoetingen.
Haar positieve energie, doorgedreven expertise en passie voor inclusie liggen aan de basis van mijn huidige loopbaan als inclusief ontwerper/onderzoeker.”

Wouter De Beukelaer

Zelfstandig ondernemer en design lead van uBee (Red Dot Design Award: uBee (red-dot.org)) en samenwerking tijdens project Mutatie+ in Genk (Home | www.mutatieplus.eu), IWT-VLAIO project voor een duurzame en sociale renovatie van voormalige mijnwerkerswoningen.

“Jasmien introduceerde mij voor het eerst tot de wereld van Universal Design binnen een IWT (nu VLAIO) project rond efficiënte woningrenovaties in 2014. De discipline van UD was nieuw voor mij, en voor velen binnen ons grote multidisciplinair team van 14 partners.

Door de expertise van Jasmien en haar sterk onderbouwde inzichten wist ze de groep in geen tijd mee te nemen in de principes van inclusive design. Ik apprecieer haar gestructureerde aanpak, haar open en positieve communicatieve stijl”

Anniek Gavriilakis

Ondernemer en oprichter van “het is tijd” (www.hetistijd.be), voormalig directeur Bond zonder Naam, samengewerkt met Jasmien op LABIOMISTA in Genk (www.labiomista.be), het levend kunstwerk van Koen Vanmechelen

“Jasmien puzzelt, verbindt en verzint geniale oplossingen die goed zijn voor het grotere geheel. Haar ontwerpen maakt ze altijd ‘samen’ met de betrokken stakeholders. Als leidinggevende weet Jasmien van aanpakken en laat niemand achter. Jasmien is geniaal en extreem betrouwbaar tegelijkertijd.

You gotta love her. (Zeker met haar gele botten aan) ;)”