Spring naar de inhoud

Wij zijn allemaal ontwerpers…

Foto van een houten circel met segmenten gebruikt in een inclusive design workshop

Inderdaad, ook jij bent een ontwerper want ontwerpen is iets menselijks en eigen aan onze cultuur. Iedere dag opnieuw, ervaren wij ruimtes en omgevingen om ons heen. Naast de natuurlijke elementen die aanwezig zijn op onze planeet, zijn alle producten, diensten en fysieke plekken, creaties van de mens. Zodra we ’s ochtends opstaan, maken we omgevingen die ons ondersteunen in ons dagelijks leven. Dit bedenken en inrichten, draagt bij tot onze menselijke cultuur. Eigenlijk zijn wij allemaal ontwerpers van de omgeving, iedere mens, stuk voor stuk want iedereen draagt bij tot de inrichting van onze eigen plek.

Dat zorgt er ook voor dat ieder van ons zal ontwerpen en inrichten volgens hun persoonlijke redenering of ideeën, volgens hun mindset, hun denkwijze. Soms kan dit ervoor zorgen dat wij andere dingen begrijpen in een ontwerp omdat de opstelling, ruimte, kleur, vorm, het materiaal of gebruik van een product, omgeving of dienst anders is dan we het zelf zouden bedenken. Je hebt vast al eens voor een machine gestaan en je bedacht hoe je deze op een eenvoudige manier kan bedienen of je kwam aan op een plek waar het helemaal niet duidelijk was waar je naartoe mocht gaan of waar je je helemaal niet goed voelde of welkom. Het lezen van een omgeving gebeurt op verschillende manieren en iedereen heeft eigen perspectieven en invullingen. Wij zijn allemaal divers en diversiteit maakt het boeiend.

Wij geloven erin dat met hoe meer mensen we deze diverse inzichten delen en toepassen, hoe beter we dit kunnen opnemen in ontwerpprocessen en hoe meer de ontwerpen zullen aansluiten bij een grotere groep van mensen. Deze gelaagdheid tekent een rijk ontwerp want diverse inzichten samenbrengen maakt ons rijker. Automatisch zullen ontwerpen dan ook een grotere doelgroep bereiken.

Ben je benieuwd naar hoe je dit kan toepassen in jouw omgeving of voor jouw producten, diensten of omgevingen? Aarzel niet om ons te contacteren.